maandag 23 november 2015

Verhoogd dreigingsniveau: extra waakzaamheid op school



Beste ouders,
Als gevolg van de aanslagen in Parijs, geldt in heel België het verhoogde dreigingsniveau 3. Naast versterkte patrouilles vanuit de lokale politie, is het belangrijk dat we met zijn allen extra waakzaam zijn. Er zijn geen indicaties dat scholen geviseerd worden, maar op plaatsen waar veel mensen samen komen, is inderdaad extra waakzaamheid geboden. Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd intussen het dreigingsniveau opgetrokken naar niveau 4. Dit geldt momenteel niet voor onze school. We nemen echter wel enkele extra maatregelen in acht.


Deze aandachtspunten zetten ons verder op weg:

Denk vooruit

We hebben een noodplan met voorzorgsmaatregelen op school. Samen met de preventie-adviseur, de leerkrachten en het ander personeel wordt dit overlopen en eventueel bijgestuurd.

Wees waakzaam

We nemen discreet extra waakzaamheidsmaatregelen. Er is toezicht aan de in- en uitgang van de school en we zijn alert voor personen die niet thuishoren op school. Ook 3Wplus werd hiervan op de hoogte gebracht. De schoolpoorten worden afgesloten zodra de schooldag is gestart en zorgt dat niet iedereen zomaar kan binnenlopen. Er zal bijgevolg enkel nog toegang verleend worden via het secretariaat tijdens de schooluren. Gelieve hier rekening mee te houden.

Ook de toegangsdeuren zullen voortaan slotvast zijn. Wees bijgevolg tijdig op school. Bent u toch te laat, wordt uw kind door iemand van het secretariaat, een leerkracht of de directie naar de klas begeleid. Gelieve dit tot een minimum te beperken.

Laat ’s ochtends geen kinderen onbewaakt achter op de speelplaats. Nog steeds merken we dat ouders hun kinderen op school afzetten zonder ze eerst naar het toezicht te laten gaan. Op deze manier kunnen we de veiligheid niet bewaken.

Samenwerking met de politie

Met vragen en zorgen kunnen we terecht bij ons aanspreekpunt bij de politie dat ons inlicht over extra veiligheidsmaatregelen. Zowel met hen als met de burgemeester van Wemmel hebben we nauw contact over de vorderingen. De voorzitter van het schoolbestuur en de preventieadviseur volgen dit eveneens op de voet. Het is mogelijk dat politiemensen in de schoolbuurt zichtbaar zijn. Dit is niet om de kinderen af te schrikken, maar om de veiligheid te verhogen.

Praat met de leerlingen

Kinderen kijken dezer dagen ook naar het nieuws, lezen kranten en zitten op de sociale media. De beelden van Parijs, berichten over de verhoogde terreurdreiging, soldaten zien opduiken op openbare plaatsen als stations, kan hen ongerust maken en vragen oproepen. Het advies blijft om daarover met hen in gesprek te gaan, op hun maat.

Ook kinderen zijn geschokt door de terroristische aanslagen in Parijs. Ze horen, zien en lezen net zo goed het nieuws als volwassenen. Hoe praat je met kinderen over de aanslagen in Parijs?

7 tips:


1. Luister vooral
Elk kind is anders en gaat op zijn eigen manier met heftig nieuws om. Stel daarom vragen en laat kinderen vooral zelf vertellen. Wat hebben ze gezien, gehoord en gelezen? Wat vinden ze ervan? Vertrek ook vanuit hun behoeftes: willen ze praten, meer informatie, met hun gevoelens aan de slag, zwijgen…?

2. Geef emoties een plek
Het is logisch dat kinderen verdrietig, boos of angstig zijn. En het is belangrijk dat ze die gevoelens kunnen uiten. Dat kan door over het nieuws te praten, te tekenen of te schrijven. Zo geven kinderen de gebeurtenissen een plek. Bewaak dat islamitische kinderen niet aangesproken worden op hun moslim zijn. IS en AL Qaeda zijn niet representatief voor de moslimwereld. Laat ze eventueel vertellen over reacties, menslievende boodschappen en initiatieven van andere moslims.

3. Benadruk de zeldzaamheid
Druk kinderen op het hart dat een aanslag als deze bijna nooit voorkomt, en dat het mede daarom groot nieuws is waar iedereen over praat. Daardoor krijgen kinderen misschien het idee dat het overal gevaarlijk kan zijn. Stel ze gerust dat ze zich veilig mogen voelen.

4. Blijf bij de feiten
Kinderen zijn nieuwsgierig en willen vaak heel praktische dingen weten. Beantwoord alleen de vragen die kinderen stellen. Geef eerlijke antwoorden. Maak het niet dramatischer dan het is, maar ook niet minder erg. De kinderen hoeven niet alle gruwelijke details te weten.

5. Benoem ook positieve dingen
Vertel dat hulpverleners de slachtoffers helpen, dat de politie er alles aan doet om de daders te pakken en te zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt. Benadruk dat bijna alle mensen op de wereld boos zijn over de aanslagen. Presidenten, koningen, vluchtelingen, boeddhisten, moslims, katholieken en de buurvrouw.

6. Speel een positieve rol

Wees terughoudend met het bekijken en delen van (gewelddadige) beelden. Als kinderen geconfronteerd worden met onrecht, willen ze vaak iets doen en hun stem laten horen. Ze kunnen een tekening maken of een verhaal schrijven of een reactie posten op sociale media. Ook helpt het om te zien of horen wat andere kinderen vinden, bijvoorbeeld tijdens een klasgesprek of op tv.

7. Doe ook iets vrolijks
Vergeet niet dat er ook veel leuke dingen zijn om te doen of aan te denken. En stel je kinderen gerust dat dat ook mag. Doe een spelletje, kijk een leuke film, vertel een vrolijk verhaal en geef elkaar een knuffel.


Het is belangrijk dat we met z’n allen waakzaam blijven zonder paniek bij de kinderen te creëren. We houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen en hopen dat de situatie snel een ommekeer kent. Houd vast en zeker de website van de school in de gaten voor meer info.


Vriendelijke groeten,
Karien Roels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten